DIETA KETOGENICĂ 

Dieta Ketogenică este dieta ce are în componența sa o alimentație bazată în majoritatea sa pe grăsimi sănătoase. Alimentația corpului se bazează pe trei tipuri diferite de mâncare, numite macronutrienți. Din aceste 3 elemente, corpul își ia tot ce are nevoie pentru a produce energie și pentru a repara și reconstrui corpul.

Macronutrienții sunt grăsimile, proteinele și carbohidrații. Fiecare este procesat și utilizat de corp într-un mod diferit și specific.  

În dieta Ketogenică, grăsimile reprezintă 70-80% din caloriile zilnice luate din mâncare. Proteinele sunt moderate și reprezintă între 10-20% din caloriile zilnice și carbohidrații sunt reduși și reprezintă 5-10% din caloriile zilnice.

Această dietă este cea mai sănătoasă și mai optimă dietă pentru corpul uman. Acest lucru se datorează faptului că, dacă excludem apa, în medie corpul uman este alcătuit din 73%  grăsime, 25% proteină și doar 2% carbohidrați. Din această rație de alcătuire biologică a corpului uman, putem vedea de ce dieta Ketogenică este dieta cea mai recomandată pentru un corp sănătos și pentru o minte sănătoasă.

Majoritatea creierului și a sistemului nervos sunt alcătuite din grăsimi. De asemenea, grăsimile au un rol foarte important în protecția, regenerarea și reconstrucția celulelor din corp și a sinapselor din creier. Din grăsimi se alcătuiesc hormonii, ce au un rol vital în funcționarea optimă a corpului.

Corpul uman are două forme de a metaboliza mâncarea. Metabolismul reprezintă sistemul de funcționare a corpului prin care se transformă mâncarea în energie. Corpul poate metaboliza mâncare predominant venită din carbohidrați și mâncare predominant venită din grăsimi. Procesul de metabolizare a glucozei venite din carbohidrați se numește glicoliză şi procesul de metabolizare a ketonelor venite din grăsimi se numește ketoză.

Ketoza este mult mai sănătoasă pentru corp datorită faptului că grăsimile sunt ceea ce corpul are nevoie cu adevărat. De asemenea, o alimentație prea mare în carbohidrați produce foarte multe probleme în corp.

Dieta Ketogenică va obișnui corpul să folosească grăsimi pentru energie. Corpul va arde grăsimile luate din mâncare, dar, atunci când nu se alimentează cu mâncare, el își va lua energia din grăsimile din corp. În acest fel, se pierde senzația de foame și mereu va fi senzația de a fi satisfăcut. Corpul își accesează energia depozitată în celulele de grăsime. Grăsimile sunt foarte pline de energie și vor stimula mereu hormonul Leptină, care este hormonul de sațietate, de a te simții sătul. În acest fel, vei pierde senzația de foame și îți va fi mult mai ușor să treci prin zi și prin activitățile ei.

Dieta Ketogenică te va duce la cel mai înalt randament al tău al performanței fizice și mentale.

Să vedem acum ce alimente trebuie să mâncăm pentru a intra în acest proces de a arde grăsimi pentru energie. Vom vedea alimentele din dieta Ketogenică sănătoasă. Nu recomand dieta Ketogenică bazată pe multă carne şi mâncare procesată nesănătoasă.

Cum am spus și mai devreme, dieta se bazează pe multe grăsimi, de la 70% la 80% din calorii, pe proteine moderate de la 10% la 20% din calorii și pe carbohidrați reduși, de la 5% la 10% din calorii. Procentajul se referă la valoarea calorică de energie a alimentației, nu se referă la gramajul alimentației. Dacă ai o alimentație de 2000 calorii pe zi, din aceste 2000 calorii, între 70% și 80% trebuie să fie energie luată din grăsimi.

Cele mai importante și sănătoase surse de grăsime vegetală sunt uleiul de cocos și nuca de cocos, uleiul de măsline și măslinele și uleiul de avocado și avocado.

Nucile și semințele sunt și ele surse bune de grăsimi și au și o cantitate bună de proteine și fibre. La nuci mă refer la mai multe feluri de nuci, cum ar fi cele de Macadamia, cum ar fi cele Pecane, Alunele, Alunele de pădure. Semințele de chia, de cânepă și de in sunt printre cele mai bune semințe pentru această dietă. Foarte important de știut este că atât nucile cât și semințele trebuie puse în apă peste noapte pentru ar fi germinate și apoi trebuie uscate sau deshidratate. În acest fel, te poți bucura de super nutriția pe care le oferă. Dacă le mănânci direct crude, vor fi greu de digerat și chiar îți vor îngreuna digestia. Se recomandă foarte mult ca ele să fie germinate și apoi deshidratate.

Ouăle sunt o foarte bună sursă de grăsime, de proteină și de nutriție. Este bine de știut că pentru a te bucura de aceste beneficii trebuie să consumi ouă de calitate înaltă. Aceste ouă trebuie să vină de la găini ce sunt crescute la pășune în aer liber și sunt hrănite cu alimentație nemodificată genetic. Ouăle de la țară sunt mai bogate în nutriție și asta se observă prin faptul că gălbenușul este galben spre roșu. Ouăle care au gălbenușul mai palid sunt ouăle cu puțină nutriție. Trebuie căutate ouăle care au gălbenușul galben viu, care tinde spre roșu.

Brânza este de asemenea o sursă bună de grăsime și de proteină, doar că este mai greu de digerat decât oul. Se recomandă evitarea lactatelor și brânzeturilor din vacă datorită faptului că conțin o proteină numită cazeină, ce este foarte greu de digerat și produce multă inflamație în corp. Se recomandă consumul de brânza de capră sau de oaie. De asemenea, se recomandă a nu se consuma în exces brânză.

Cea mai bună și sănătoasă sursă de grăsime animală este somonul. Somonul este plin de acizi grași şi sănătoși și este foarte ușor de digerat. Se recomandă consumul somonului prins din ocean. Acesta conține o nutriție foarte înaltă. Somonul crescut în crescătorii nu conține aceeași cantitate de nutriție și chiar poate fi toxic și poate provoca probleme în corp. În crescătorii, peștii sunt hrăniți antibiotice, hormoni și grăunțe pentru a crește mai rapid, mai mari și pentru a rezista mai mult în magazine. Somonul prins din ocean este cea mai bună hrană pentru creier.

Sardinele la cutie în ulei de măsline sunt o altă sursă bună de grăsime animală. Ele de asemenea conțin acizi grași și oferă un aport mare de colagen prin oasele moi ușor de mâncat. Colagenul este proteina din care se face pielea, părul și unghiile.

Celelalte specii de pește nu au așa multă grăsime, dar pot fi mâncați atât timp cât sunt prinși și nu sunt crescuți în crescătorie.

Pe dieta Ketogenică, pot fi mâncate și alte specii de carne cum ar fi puiul, vita și porcul. Condiția este ca acestea să fie hrănite cu iarbă. Carnea normală din magazinele din România vine din animale hrănite cu grăunțe, antibiotice și hormoni și nu este sănătoasă pentru corp. De asemenea, proteină animală este mai greu de procesat de corp și produce multă inflamație. Carnea de vită și de porc este foarte greoaie pentru sistemul digestiv și solicită multă energie pentru a fi procesată. Se poate mânca carne pe dieta Ketogenică, dar eu recomand doar peștele.

Din alimentele prezentate până acuma ne luăm multe grăsimi și proteine. De aici ne luăm macronutrienții necesari pentru a genera energie în corp și pentru a crește și reconstrui corpul.

Acum va urma să vedem alimentele necesare pentru a ne lua vitaminele și mineralele necesare corpului pentru a ajuta la producerea energiei și la construirea corpului. Din următoarele alimente ne vom lua micronutrienții necesari pentru a avea sănătate și o energie ridicată.

Mai întâi vom vorbi despre legumele cu carbohidrați reduși. Legumele sunt în sinea lor carbohidrați, dar au foarte puțin zahăr și foarte multe fibre. Fibrele sunt și ele carbohidrați și ele nu sunt metabolizate în corp și ele ajută la scăderea glicemiei. Legumele sunt pline de vitamine și minerale și alți nutrienți importanți pentru corp.

Legumele Cruciiferice sunt văzute ca super mâncare. Acestea sunt broccoli, conopidă, varză, țelina apio și alte legume ce sunt asemănătoare. Toate legumele de culoare verde sunt foarte sănătoase cum ar fi sparanghelul, ardeiul verde, castravetele și altele. Ciupercile, roșiile și diversele tipuri de ardei sunt opțiuni bune pentru această dietă.

Cele mai bogate legume în nutriție sunt verdețurile. Sunt legumele verzi care nu formează un anumit trunchi, ele sunt formate mai mult din frunze. Aceste verdețuri sunt spanacul, varza kale, Rucola, pătrunjelul, mărarul, etc. Din aceste verdețuri, împreună cu castravetele verde și cu țelina apio, se pot face niște sucuri verzi care sunt foarte sănătoase și foarte bogate în vitamine și minerale. Aceste verdețuri și legume sunt obligatorii în dieta zilnică, pentru a te bucura de sănătatea și nutriția pe care o oferă.

În dieta Ketogenică nu se mănâncă fructe deoarece majoritatea au foarte mult zahăr. Singurele fructe care se pot mânca sunt avocado (în cantități mari) și fructele de pădure (în cantități mici). Dacă mănânci prea multe fructe, vei avea prea mult zahăr în sânge și vei fi scos din Ketoză.

Condimentele au și ele o importanță în dieta Ketogenică și aceste condimente sunt sarea de Himalaya sau sarea de mare, piperul negru, Turmeric-ul și scorțișoara. Acestea sunt condimentele de bază, dar pot fi folosite și alte condimente din vegetație verde cum ar fi busuiocul, coriandru și altele.

Sarea de Himalaya sau sarea de mare au o importanță foarte mare în dieta Ketogenică pentru că ea conține minerale importante pentru corp. Aceste minerale sunt sodiu, magneziu și potasiu. Atunci când ești în ketoză, corpul pierde foarte multe minerale și are nevoie de o alimentație constantă de minerale. Dacă nu alimentezi corpul constant cu aceste minerale, te vei simții slăbit și obosit și nu vei avea chef de nimic. Din acest motiv, se recomandă consumul de apă cu sare de Himalaya, sau cu sare de mare, pentru a avea mereu aceste minerale în corp.

Un aliment foarte important în dieta Ketogenică și în orice altă dietă este drojdia inactivă nutrițională (nutritional yeast). Aceasta se găsește în formă de fulgi de drojdie inactivă. Aceasta drojdie inactivă are o nutriție foarte mare. Jumătate din ea este compusă din proteină de cea mai înaltă calitate şi jumătate din nutrienți esențiali. Din această drojdie se iau toate vitaminele de tip B de care avem nevoie, pe lângă multe alte vitamine și minerale necesare. Această drojdie este una dintre cele mai nutritive alimente. Are un gust bun și poate fi folosită în salate, în supe, în omlete și chiar poate fi mâncată goală. Se recomandă consumul zilnic al acestei drojdii inactive.

Un alt un alt aliment important în dieta Ketogenică este untul de arahide și mai ales untul de arahide organic, care are numai arahide și un pic de sare. Se evită orice unt de arahide ce are ulei de palmier, zahăr sau alți aditivi. Untul de arahide de la Meridian este o alegere bună. Untul de arahide aduce multe grăsimi, proteine și nutrienți în corpul nostru. De asemenea, te duce la sațietate foarte repede, având foarte multe calorii.

Ca o băuturi Ketogenice gustoase și sănătoase sunt recomandate laptele de cocos și laptele de migdale neîndulcite. Este foarte important pe dieta Ketogenică să nu să se consume zahăr și asta e valabil și pentru băuturi. Consumul de lapte de cocos neîndulcit și de lapte de migdale neîndulcit este foarte sănătos pentru corp.

Pentru cei care fac multă activitate fizică și se antrenează aproape în fiecare zi, se recomandă produsul Clean Keto de la Sunwarrior. Acesta este un praf ce conține grăsimi și proteine ce se amestecă cu apă pentru a face o băutură energizantă ce conține proteine. Pe lângă energie și proteine, această băutură conține și alți nutrienți. Se numește Clean Keto deoarece în ea predomină grăsimile (ulei MCT) și te menține în Ketoză.

Voi termina prezentarea celor mai importante alimente din dieta Ketogenică sănătoasă cu oțetul de mere. Oțetul de mere are un efect foarte puternic pentru sistemul nostru digestiv. El are rolul de a ajuta digestia să extragă mai bine și mai repede nutrienții din mâncare. Oțetul de mere conține un anumit acid ce ajută stomacul să funcționeze mult mai bine. Se recomandă consumul oțetului de mere dimineața, seara sau înainte de orice masă. El se poate consuma într-un shot și se poate bea direct sau se poate amesteca cu apă și cu lămâie și se poate bea cu paiul. Trebuie atenție la consumul oțetului de mere pentru că poate afecta dinții. Acidul din el poate deteriora dinții, așa că ori se bea cu paiul, ori când se dă shot-ul peste cap, se evită dinții. Este bine de știut că are un gust foarte puternic și fiecare își va alege doza. Unii beau jumătate de shot, alții 3/4 de shot și alții pun două lingurițe într-un pahar cu apă.

Pentru dieta Ketogenică este foarte important consumul de apă cu puțină sare de Himalaya sau sare de mare. Pentru că nu mai avem așa mulți carbohidrați în corp, se va pierde mult magneziu și potasiu. Datorită acestui lucru, trebuie să alimentăm corpul în mod continuu cu acești electroliți foarte important. Fără acești electroliți ne vom simți obosiți, slăbiți și fără energia necesară pentru a îndeplinii activitățile zilei. Se recomandă ca în fiecare dimineață să se consume un pahar de apă cu puțină sare de Himalaya, sau sare de mare.

Până acum am văzut ce putem mânca pentru a putea intra în Ketoză și a ne putea bucura de multă sănătate și energie. Acum vom vedea ce anume nu trebuie să mâncăm pentru a rămâne în Ketoză. Acestea ce urmează sunt cele mai dăunătoare alimente din consumul societății actuale. Ele sunt cele mai promovate alimente și sunt cele mai gustoase alimente, dar în același timp sunt și cele mai toxice alimente.

Vom începe să vorbim despre drogul numărul unu al planetei și anume Regele Zahăr. Zahărul este cel mai consumat aliment deoarece el este alimentul ce produce cea mai mare dependență. Zahărul este foarte toxic pentru corp în cantități mari și ajunge să producă multe boli în organismul uman. Zahărul ridică foarte mult glicemia și stimulează pancreasul să producă multă insulină. Zahărul mereu ține activ hormonul de foame ghrelin și inhibă hormonul de sațietate leptină. Zahărul este cel care te îmbătrânește, care îți micșorează creierul și îți încetinește gândirea. Zahărul afectează tensiunea inimii și funcționarea altor organe importante din corp. Zahărul este compus din două molecule, una fiind glucoza și alta fiind fructoza. Glucoza este folosită pentru energie și fructoza este tratată ca o toxină în corp. Toată fructoza este dusă la ficat unde este transformată în grăsime. Fructoza dă senzația foarte plăcută de dulce în fructe și în alte alimente ce conțin fructoză. Wow-ul din dulce vine de la fructoză. Consumul excesiv de zahăr duce la creșterea greutății și la diabet. Zahărul nu are niciun efect pozitiv în corpul nostru. Este adevărat că corpul nostru are nevoie de o mică cantitate de glucoză pentru a funcționa, dar el își poate produce singur glucoza din grăsimea şi / sau proteina disponibilă în corp. Zahărul produce și multă inflamație în corp și de asemenea neutralizează multe proteine și grăsimi din corp. Zahărul se leagă de proteine și de grăsimi și le neutralizează funcționalitatea. În acest fel, zahărul produce multă tensiune și rigiditate în corp.

La început, va fi mai greu când lăsăm zahărul deoarece apar anumite simptome de sevraj. După câteva zile, vor dispărea poftele de zahăr și organismul se va putea bucura de o relaxare totală.

Următoarele alimente ce trebuie evitate sunt alimentele ce conțin gluten. Alimentul primar cu gluten consumat în societatea noastră este făina de grâu. Trebuie scoase din dietă pâinea, covrigii, cornurile, gogoșile, plăcintele, prăjiturile, torturile, biscuiții și orice alt produs ce conține făină de grâu sau ori altă făină ce conține gluten. Glutenul este o proteină ce dă elasticitatea și caracteristica de prindere a făinii. Glutenul face ca pâinea să fie un întreg și să nu crape când este gătită. Marea problemă a glutenului este că afectează foarte mult intestinul subțire. Glutenul este o proteină ce nu poate fi digerată de stomac. Orice altă proteină ce trece prin stomac este descompusă în unitățile ei de bază numită numite aminoacizi. Acești aminoacizi trec de stomac și ajung în intestin unde vor fi absorbiți de niște receptori ce stau pe membrana intestinului. Membrana intestinului deține o serie variată de firișoare receptoare ce culeg vitaminele, mineralele, aminoacizii și alți nutrienți ce vin din stomac. Aceste firișoare absorb acești nutrienți și îi trimit în sânge pentru a fi transportați unde sunt necesitați în corp. Glutenul ajunge ca o seceră pe membrana intestinului și începe să distrugă din acei firișori receptori ai intestinului. Acest lucru va face ca intestinul să nu poată să absoarbă la capacitate mare nutriția de care are nevoie. De asemenea, corpul vine și atacă glutenul pentru a-l scoate din corp ceea ce va produce foarte multă inflamație în intestin. Din acest motiv, multă lume se simte balonată după ce au mâncat un aliment ce conține făină de grâu. Pe lângă faptul că glutenul produce inflamație în intestin și distruge firișoarele receptoare de pe membrana lui, el mai produce încă un efect foarte dăunător corpului. Membrana intestinului are niște deschizături ce în mod normal sunt închise, dar pot fi deschise atunci când este nevoie. Glutenul are efectul de a deschide aceste portițe din membrana intestinului și oferă posibilitatea toxinelor să intre în sânge și să fie transportate în tot corpul. Această condiție se numește boala Celiac sau sindromul intestinului permeabil.

Pe lângă intestin, glutenul afectează și creierul și alte organe importante din corp. De asemenea, făina ridică foarte mult glicemia. Indexul glicemic al făinii de grâu este mai înalt chiar și decât cel al zahărului. Asta înseamnă că făină de grâu se transformă în glucoză mai repede decât zahărul se transformă în glucoză. De asemenea, consumul de făină de grâu golește corpul de vitamine și de minerale. Alimentele cu făină de grâu nu conțin nutrienți și pentru ca corpul să ardă energia venită de la carbohidrații din făină, își va folosi din rezervele de vitamine și minerale. Consumul excesiv de făină de grâu va duce organismul la o deficiență nutrițională. Când suntem tineri, nu prea simțim aceste efecte dăunătoare, dar când ajungem la bătrânețe vom avea mari probleme de sănătate.

Pe lângă grânele ce conțin gluten, în dieta Ketogenică se elimină toate celelalte grâne, cum ar fi porumbul, orezul și ovăzul. Toate grânele sunt bogate în carbohidrați și ridică foarte mult glicemia. Pentru a rămâne în ketoză, avem nevoie de un consum scăzut în carbohidrați.

Fructele sunt de asemenea interzise în dieta Ketogenică. Fructele au prea mult zahăr în ele și ridică foarte mult glicemia. De asemenea, aportul lor de nutrienți este unul foarte mic comparat cu cel al legumelor. Singurele fructe ce pot fi consumate în dieta Ketogenică sunt avocado, lămâile, grefa, fructele de pădure în cantități mici și pepenele galben în cantitate foarte mică. Atunci când alegem să mâncăm un fruct, trebuie să ținem cont de conținutul de carbohidrați pe care îl are și să mâncăm o cantitate mică care să nu ne scoată din Ketoză. Trebuie să mâncăm mai puțin de 50-100 g de carbohidrați pe zi pentru a rămâne în Ketoza.

Sunt interzise și legumele care au mulți carbohidrați. Aceste legume sunt cartoful, morcovul, sfecla roșie, păstârnacul, dovleacul dulce, cartoful dulce și alte legume rădăcinoase.

Boabele sunt și ele interzise în dieta Keto. Ele sunt diversele feluri de fasole, linte și năut. Ele sunt predominant sănătoase având proteină și nutrienți, dar au prea mulți carbohidrați pentru a rămâne în Ketoză. Singurele boabe ce pot fi mâncate pe dieta Keto, într-o cantitate mică, sunt păstăile și fasole Lupini.

Foarte toxice și dăunătoare sunt uleiurile folosite la gătit, cum este uleiul de floarea-soarelui și uleiul vegetal. Aceste uleiuri sunt pline de grăsimi omega-6 ce produc foarte multă inflamație în corp. De asemenea, în timpul prăjitului, aceste uleiuri se oxidează, se ard și în acest fel ard și nutrienții din mâncare. Uleiul intră în mâncarea prăjită și va face foarte dificil pentru stomac ca să absoarbă nutrienții din mâncare. Se poate prăji doar în ulei de cocos. Uleiul de cocos nu se distruge la temperaturi înalte, nu distruge mâncarea și poate fi absorbit ușor de corp.

Eu cred că deja știi că alcoolul este foarte toxic pentru corp. Dacă într-o seară ai băut mai mult decât a trebuit, ai simțit a doua zi dimineață cât de toxic și dăunător este alcoolul pentru corp. Orice formă de alcool trebuie eliminată pentru a fi sănătos. Alcoolul nu aduce niciun beneficiu corpului și chiar înnegrește mintea și inima, și îndrumă mulți oameni să facă multe prostii. Alcoolul afectează foarte mult ficatul.

Sucurile carbogazoase sunt și ele foarte dăunătoare pentru ficat și corp. Ele sunt metabolizate la fel ca alcoolul în ficat. Ele ridică mult glicemia și cauzează multe daune corpului.

Sucurile din fructe naturale sunt și ele la fel de dăunătoare. Ele conțin o cantitate foarte mare de zahăr, care ajunge în sânge foarte repede. Atunci când mănânci un fruct, ai și un aport de fibre ce încetinește absorbția zahărului în sânge. Atunci când iei fructul și îl faci suc, rămâi numai cu un suc concentrat în zahăr care dăunează corpul. Nu contează dacă fructele sunt organice, tot ce contează este că zahărul afectează mult organismul. Nu este diferență între zahărul dintr-o coca-cola și zahărul din sucuri de fructe naturale. Efectul asupra corpului este același.

Cum puteți observa toate aceste alimente sunt plăcerile vieții. Mulți nu își pot imagina viața fără consumul acestor alimente gustoase.

© Copyright 2022 | AlexYogi.ro | All Rights Reserved