CORPUL ŞI CREIERUL AU NEVOIE DE MIŞCARE

Corpul şi creierul uman sunt proiectate pentru multă mişcare. Cu cât mai mult se mişcă corpul, cu atât sănătatea lui se va îmbunătăți. Un om ce nu se mişcă/antrenează des va fi un om slăbit şi moale. Cu cât stai mai mult, cu atât îți vine să stai mai mult, şi cu cât te miști mai mult, cu atât îți vine sa te miști mai mult.

Fiecare dintre noi trebuie să găsească un anume fel de antrenament ce îl poate face cu plăcere și într-un mod regulat. Sunt multe feluri de antrenament pentru a stimula mișcarea și creșterea corpului. Ţine de fiecare să găsească ce i se potrivește cel mai bine.

Sunt două forme principale de antrenament fizic: aerobic şi anaerobic. Aerobic înseamnă “cu aer” şi se referă la faptul că pe timpul antrenamentului, corpul produce energie cu ajutorul oxigenului. Anaerobic înseamnă “fără aer” şi se referă la faptul că pe timpul antrenamentului, corpul produce energie fără ajutorul oxigenului. Acest tip de antrenament durează până la două minute şi are o intensitate ridicată.

Antrenamentul fizic regular aduce foarte multe beneficii corpului şi creierului. Majoritatea crede că antrenamentul fizic este bun doar pentru corp şi nu sunt conștienți ce efect pozitiv are asupra creierului. Orice persoană de orice vârstă ar avea multe beneficii pentru sănătatea mentală şi emoțională prin intermediul mişcării.

Creierul este stimulat foarte mult în timpul exercițiilor fizice. Se stimulează BDNF – Factorul Neurotrofic Derivat din Creier ce este o proteină necesară pentru dezvoltarea şi repararea creierului. Antrenamentul fizic îți crește creierul şi îți îmbunătățește capacitatea cognitivă. De asemenea, îți îmbunătățește concentrarea şi voința. Cu cât te antrenezi mai mult cu atât devii mai deștept şi mai eficient. În acest fel, se reduce riscul de a dezvolta boli ale creierului cum ar  fi Demența, Parkinson şi Alzheimer.

Antrenamentul fizic are şi un efect puternic asupra stării de spirit. Datorită consumului mare de energie, are efectul de a reduce hormonul de stres cortizol din corp şi crează o stare de liniște şi pace în minte şi corp. De asemenea, se stimulează dopamina şi endomorfinele ce lasă o stare de fericire în corp. Dacă ai o zi stresantă, cel mai bun medicament pe care îl poți lua este cel din chimia internă a corpului şi antrenamentul fizic este metoda cea mai bună pentru a-l recolta. Viața este mult mai relaxată după o alergare sau după un antrenament la sală cu greutăți. În acest fel, anxietatea şi depresia sunt ținute departe.

Antrenamentul fizic declanșează multe procese biologice benefice în corp. Se stimulează mult sistemul nervos, ce începe să repare şi să dezvolte corpul. Somnul este mai profund şi mai liniștit.

Se stimulează şi se împuternicește inima şi se reduce tensiunea arterială din corp. Se reduce rezistența la insulină şi se ard multe calorii provenite din glucoză şi, în acest fel, se reduce riscul de Diabet. De asemenea, se ajută corpul să slăbească prin arderea caloriilor în plus ținute în grăsime. Prin antrenament fizic regulat, dai grăsimea jos şi o înlocuiești cu mușchi. Aşa ajungi să te simți bine, să arăți bine, să trăiești mult timp şi să fii sănătos.

Antrenamentul fizic ajută mult la reducerea inflamației din corp şi, în acest fel, întărește corpul şi il face mai rezistent în fața bolilor. De asemenea, crește şi fertilitatea şi stimulează toate genele să funcționeze mai bine. Respirația este de asemenea îmbunătățită în urma antrenamentului fizic regulat şi corpul se obişnuieşte cu un flux de oxigen mai bogat.

Toate aceste procese biologice vor face ca în corp să fie generată zilnic mai multă energie şi, în acest fel, corpul are parte de mai multă energie şi vitalitate. Antrenamentul fizic regulat este esențial pentru a avea o viață lungă, frumoasă şi sănătoasă.

Sunt multe forme de antrenament fizic ce pot fi mai intense şi de scurtă durată sau mai puțin intense şi de durată mai lungă. Depinzând de obiective, de sănătate şi de condiția fizică, fiecare își va alege ce simte că este mai bine pentru el în acel moment al vieții lui.

Una dintre cele mai populare şi eficiente forme de antrenament fizic este antrenamentul cu greutăți de la sală. Multe persoane doresc să aibă un corp sănătos, frumos şi puternic. Antrenamentul la sală oferă un număr foarte mare de exerciții pentru a dezvolta musculatura corpului şi pentru a arde grăsimea în exces. Cele mai bune exerciții cu greutăți sunt acelea ce folosesc cât mai multe grupe odată, numite Full Body Exercises. Acestea solicita cel mai mult tot corpul şi stimulează Hormonul de Creștere Uman ce va dezvolta corpul ca o unitate într-un mod simetric.

Printre exercițiile Full Body se afla Squat, Deadlift, Chin Up, Pull Up, Bench Press. Este mult mai benefic când antrenezi corpul cu exerciții pentru tot corpul decât cu exerciții specifice doar pentru o grupă de mușchi. Mereu se pune greutatea cea mai mare care poate fi ridicată între 5-8 ori într-o serie. Se dorește ca mușchiul să fie solicitat până numai poate, până când cedează la ultimele repetiții. Se recomandă 4-5 seturi de exerciții de 5-8 repetări şi mereu se crește progresiv numărul de repetări şi greutatea. De exemplu, începem cu Squat (Genoflexiune până jos) cu o greutate de 40kg şi vom face 4 seturi a 5 repetări. Următorul antrenament vom păstra aceeași greutate şi vom face 4 seturi a 6 repetări, apoi la următorul 4 seturi cu 7 repetări, apoi 4 seturi cu 8 repetări. După ce facem 4 seturi cu 8 repetări, vom crește greutatea la 45kg şi vom scădea numărul repetărilor, vom face 4 seturi cu 5 repetări şi vom continua să creștem numărul repetărilor la fiecare antrenament până ajungem la 8. În acest fel, vom solicita mereu corpul la maxim şi nu îi dăm timp să se obișnuiască cu efortul, şi, în acest fel, va fi într-o continuă creștere.

Foarte important este şi felul cum executăm mişcările. Se dorește viteză pe mișcarea de împingere forțată şi control încetinit pe mișcarea de revenire. De exemplu, fac mișcarea de împingeri la piept pe o bancă şi vreau ca atunci când împing să execut o mișcare rapidă şi când cobor bara spre piept, să o fac cât mai încet şi cât mai controlat. În acest fel, se vor crea multe mini rupturi musculare ce va determina corpul să le repare şi în acest fel să crească mușchiul şi să îl facă mai puternic.

Alt lucru important pentru a un antrenament cât mai optim este să fii nemâncat înainte de antrenament. Dacă ești cu stomacul gol, vei fi mai ușor şi vei avea mai multă energie în mușchi. De asemenea, nemâncatul (fastingul) stimulează Hormonul de Creștere Uman ce te va ajuta să crești mai repede.

Antrenamentul la sală nu trebuie să dureze mai mult de o oră în care 15 minute este încălzirea şi 45 minute antrenamentul puternic. Dacă tragi tare mai mult de 45 minute, corpul va secreta hormonul cortizol ce îți va mânca din mușchi pentru a crea glucoză pentru energie. Ideal este să te încălzești bine şi apoi să tragi până nu mai poți timp de 45 de minute. 3 antrenamente pe săptămână sunt suficiente, mai mult de atât nu este benefic pentru corp.

Cel mai important aspect din orice fel de antrenament este dieta. Dacă ai o dietă sănătoasă şi hrănitoare, vei avea rezultate mari şi rapide. Dacă ai o dietă mai toxică, vei avea o îngreunare în creștere şi o vitalitate scăzută.

O altă formă intensă de antrenament fizic ce îți solicită mult inima şi stimulează mult Hormonul de Creștere Uman este HIITHigh Interval Intensity Training. Acest fel antrenament durează între 20 şi 30 minute şi este compus din intervaluri de 20-30 secunde la intensitate maximă şi ce au pauze de 2-3 minute între ele. Un exemplu bun sunt sprinturile. Începi să alergi şi să continui să accelerezi la viteză maximă timp de 20-30 secunde. Vrei să îți duci inima la capacitate maximă până ce ajungi să nu mai poți fugi la finalul celor 20-30 secunde. Apoi te opreşti 2-3 minute şi te odinesti. Apoi intri iar în alergat la maxim, apoi iar te opreşti. La fel, se recomandă să fii pe stomacul gol pentru a fugi cât mai repede. Acest tip de antrenament îți îmbunătățește sistemul circulator şi viteza de reacție. Creierul primește multe beneficii pentru că este solicitat la maxim de intensitatea antrenamentului.

Alergatul la o intensitate medie sau mică este o altă formă comună de antrenament ce aduce multe beneficii creierului şi corpului. Şi în cazul alergatului, se recomandă să nu se depășească o oră de alergat pentru a nu stimula cortizolul.

Yoga este o formă mai complexă de antrenament fizic, mental şi spiritual. Se lucrează cu mintea pentru a relaxa, echilibra şi împuternici corpul, se lucrează cu corpul pentru a liniști şi centra mintea, şi se lucrează cu mintea şi corpul pentru a circula energia Kundalini prin corp. Sunt mai multe stiluri de Yoga unde sunt antrenamente de Yoga statice (când se execută o postură fixă care întinde şi relaxează o parte a corpului) şi antrenamente de Yoga dinamice (unde se mișcă o parte a corpului pentru a relaxa acea parte, pentru a-i crește mobilitatea şi pentru a stimula energia Kundalini şi a ridica-o în cap). Acest tip de antrenament fizic aduce foarte multe beneficii persoanei şi crează o stare de pace şi liniște în minte şi corp.

Dansul este o formă distractivă de antrenament fizic. E mult mai ușor să te antrenezi când o faci cu plăcere. Dansul oferă o diversitate foarte mare de mișcări şi ritmuri. Poate fi un dans solo sau în cuplu, sau în grup. Cei ce iubesc muzica şi dansul primesc multă iubire şi fericire din antrenamentele de dans. Aceste antrenamente nu sunt percepute aşa grele ca cele de mai sus. Dansul îți dezvoltă ritmicitatea, mobilitatea, echilibrul, eleganța şi conexiunea cu ceilalți.

Sportul este altă formă de antrenament fizic ce implică talent şi pasiune. Sunt tot felul de sporturi diferite ce te solicită foarte mult fizic şi mental. De asemenea, sportul dezvoltă competivitatea şi aduce răsplată emoțională după câștig, dar şi supărări după pierderi. Eu consider că fiecare dintre noi poate fi bun măcar la un tip de sport. De asemenea, sportul este un mediu bun de socializare, unde găsești oameni ce au aceleași pasiuni ca şi tine.

Nu contează prea mult ce fel de antrenament fizic alegi, ce contează cel mai mult este faptul să te antrenezi regulat. Pentru un stil de viață sănătos şi fericit, este nevoie de măcar 2-3 antrenamente fizice pe săptămână.

Sper să îți găsești forma ta de mișcare şi să te ții de mișcare până la sfârșitul vieții. Cu cât te miști mai mult, cu atât vei trăi mai mult şi mai bine.

© Copyright 2022 | AlexYogi.ro | All Rights Reserved