BHAKTI YOGA

Bhakti Yoga este Calea Devotamentului sau Calea Iubirii Dumnezeiești. Ca în orice stil de Yoga, obiectivul este Comuniunea cu Divinitatea, obținerea stării de auto-realizare spirituală devenind Unul cu Conștiința Universală. Această formă de Cale Spirituală este cea mai răspândită pe planeta noastră. Multe religii au aceeași formă de a venera Divinitatea, cum se face în Bhakti Yoga. Creștinismul şi Islamismul sunt 2 religii foarte răspândite cu mulți urmăritori, ce au la bază aceleași principii ce se găsesc în Bhakti Yoga din India.

Principiul de bază este unul simplu. Divinitatea este pusă pe primul loc şi toată experiența de viață a adeptului se rezumă şi este dedicată Divinității. Mereu se păstrează Divinitatea în inimă şi se privește exteriorul ca o manifestare spectaculoasă a Divinității. Se păstrează mereu percepția şi sentimentul unui Univers Divin Pozitiv ce se manifestă prin tot ce este în exterior şi care este sursa noastră de existență personală. Fiecare om este o mică parte din Divinitate şi are acces mereu la Grația Divină.

Bhakti Yoga nu este o practică în sine, este mai mult un stil de viață bazat pe iubire şi devotament către Divinitate. În acest fel, se obține Grația Divină şi toate beneficiile ce vin în urma ei. Au fost, mai sunt şi vor mai fi persoane iluminate, ce au atins acest stadiu prin Bhakti Yoga, prin devotament complet şi iubire necondiționată către Divinitate.

La fel ca în orice formă de Yoga, egoul este piedica realizării spirituale. Pentru a micşora puterea egoului în viața omului şi a lăsa sufletul să crească, sunt alese unele obiceiuri noi ce au scop să Divinizeze tot ceea ce faci.

În primul rând se alege o manifestare a Divinității. Există doar un Dumnezeu Suprem şi Unitar, dar acesta se poate manifesta în diverse forme şi simboluri. Este la fel cum un ocean poate crea mai multe feluri de valuri. India oferă multe forme ale Divinității. Fiecare îşi va alege forma şi conceptul Divin de care este atras.

Bhakti Yoga îl are ca Zeitate Centrală de venerație pe Krishna. Această formă de încarnare Dumnezeiască a trăit în India acum 5000 de ani. Krishna este o întrupare a lui Vishnu şi reprezintă Zeul Iubirii. Vishnu este Zeul Menținerii ce face parte din trinitatea divină hindusă alături de Brahma creatorul şi Shiva Distrugătorul. Krishna este Iubitul Suprem. Iubita lui Krishna este Rada şi ei alcătuiesc un cuplu dumnezeiesc de iubire divină.

Cei ce au promovat cu mult devotament iubirea lui Krishna au ajuns să simtă Grația lui. Ei puteau fi observați că intrau într-o transă specială şi toți cei din jur simțeau o energie specială. Mulți adepți au fost atrași în al venera pe Krishna datorită acestor oameni foarte devotați. Aşa s-a creat “The Hare Krishna Movement” ce s-a răspândit peste tot în lume. Mulți au simțit să renunțe la viața lor normală şi să îl urmeze pe Krishna.

Un cântec foarte cunoscut dedicat lui Krishna este următorul:

“Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare”.

Aceste două rânduri se repetă de foarte multe ori, unii o fac cu orele şi alții cu zilele. Este o formă meditativă de mantre în care se urmărește simbioza cu Krishna. Rama este o altă încarnare a lui Krishna. Prin repetarea numelor lui de aşa multe ori, se creează o legătură puternică cu conștiința lui Krishna (Vishnu).

Cea mai urmată formă a Divinității în India este Shiva. El este considerat sursa tuturor maeștrilor de Yoga. De la Shiva sunt primite celelalte stiluri cum sunt Hatha Yoga, Tantra Yoga, Kriya Yoga şi Kundalini Yoga. Shiva este situat ca zeitate primară în aceste ramuri de Yoga. Cele mai multe temple şi statui sunt dedicate lui Shiva.

Shiva este Zeul Distrugerii şi este văzut ca o entitate foarte pozitivă. El e forța universului de a reveni în starea inițială de conștiință pură. El distruge Ignoranța (necunoașterea) şi prin urmare problemele şi dificultățile vieții. Shiva oferă posibilitatea materiei (omul) să revină înapoi în spirit (Dumnezeu). El a creat şi răspândit multe forme de auto-realizare şi este cunoscut peste tot în lume.

Ne rugăm lui Shiva să avem o minte calmă şi echilibrată şi să putem îndepărta sau distruge orice ce ne poate întrista sau răni. Orice practică de Yoga va aduce multe beneficii adeptului şi îl va ține mereu conectat cu Grația lui Shiva.

Shiva are multe forme şi multe caracteristici şi face parte din multe povești extraordinare şi esențiale în evoluția Indiei şi a planetei. Pe mine ce m-a atras să fiu adeptul lui este faptul că el este Zeul Dansului. Eu prin dans am avut stări foarte împlinitoare unde m-am simțit Unul cu Muzica. În această stare de extaz fantastic, simțeam cum corpul este controlat de muzică şi mintea era total în repaus fără să mai influențeze corpul în nici un fel. Pentru mine este o formă de Samadhi, de uniune cu Divinitatea unde pierzi percepția de a fi separat de exterior. Diferența este că în acest caz, corpul se mișcă foarte mult.

O altă formă de Divinitate foarte populară în India şi în lume este al doilea fiu a lui Shiva, şi anume Ganesha. Ceea ce îl face deosebit pe Ganesha, este faptul că are corp de om şi cap de elefant. Ganesha este Zeul Înțelepciunii şi este Înlăturătorul Obstacolelor din viață. Ne rugăm la Ganesha să ne binecuvânteze cu înțelepciunea necesară pentru a depăși orice obstacol şi a crea o viață fericită şi sănătoasă.

O altă formă de Divinitate populară cu chip de animal este Zeul Hanuman. El a fost regele maimuțelor şi a devenit adeptul Zeului Rama (altă încarnare a lui Vishnu). Hanuman este Zeul Puterii, Curajului şi Disciplinei. Ne rugăm lui Hanuman să ne ajute să facem față provocărilor şi mereu să avem succes în ceea ce vrem să realizăm.

Venerarea acestor entități divine este esența din Bhakti Yoga. Acest devotament se manifestă prin simboluri, imagini sau statuete cu Divinitatea aleasă în casă, unde mereu li se dă mereu mulțumire şi iubire. De asemenea, se practică închinatul şi oferirea ofrandelor.

O practică foarte frumoasă este Kirtanul. Se adună multă lume la o cântare live cu instrumente, unde sunt ascultate numai cântece dedicate Divinităților. Kirtanul implică şi participarea publicului. Trupa cântă un vers şi apoi publicul îl repetă. În acest fel, toată lumea conectează cu sunetele muzicii şi cu Divinitatea din ele. Se creează şi o stare de unitate între cei ce iau parte la experiența muzicală de grup. Cântatul împreună îi aduce mai aproape de Dumnezeu şi mai aproape unii de alții.

În Bhakti Yoga, se practică şi cântatul de unul singur şi se recită mantre cu voce tare sau în gând. Meditația este şi ea prezentă şi are o semnificație şi influență foarte mare. Se meditează la Divinitatea aleasă, se vizualizează cum arată, se percepe cum se simte prezența ei, se creează o legătură între om şi Divinitate, omul transpune Divinitatea în el.

Disciplina ajută mult adeptul în încercarea lui de a se uni cu Divinitatea Lui Interioară. Faptul de a dedica un anumit timp al zilei doar venerării Zeului Iubit, va conta foarte mult. Acest obicei va crea un magnetism din ce în ce mai mare între cele două entități conectate.

Divinitatea Feminină este foarte prezentă în India. Hinduismul oferă o varietate de zeițe ce sunt foarte urmărite de multă lume.

Shakti este văzută ca Mama Divină a Universului şi este consoarta lui Shiva. Shakti este forța mișcătoare a lui Shiva. Una din formele cele mai cunoscute şi venerate ale lui Shakti este Kali, zeița Distrugerii şi a Morții. Este o zeitate cu o putere nedepăşită şi este ultima entitate cu care ai vrea să intri în conflict. Nimeni nu se pune cu Kali, nici măcar Shiva. Ne rugăm lui Kali să ne distrugă problemele şi supărările din viață. Kali este ușor de recunoscut, ea este Zeitatea Înfricoşătoare ce are un lanț de capete de om la gât.

Saraswati este Zeița Cunoştiinței şi a Artei. Ea reprezintă trăsăturile umane de a învăța şi de a te exprima artistic. Saraswati este consoarta Zeului Creator Brahma. Brahma creează cu înțelepciune şi creativitatea lui Saraswati. Ne rugam Zeiței pentru a putea învăța ceea ce ne dorim şi pentru a ne putea exprima artistic în orice mod simțim că este pentru noi. Saraswati este reprezentată ca o zeiță ce ține în mână un instrument muzical.

Lakshmi este Zeița Abundenței. Ea reprezintă orice fel de abundență: materială, mentală, emoțională şi spirituală. Lakshmi este consoarta Zeului Menținător Vishnu. Pentru ca Vishnu să susțină şi să crească creația lui Brahma, are nevoie de resurse şi Lakshmi îi oferă o abundență de resurse universale. Ne rugăm Zeiței Lakshmi pentru orice fel de abundență dorim să avem în viața noastră. Lakshmi este reprezentată ca o zeiță din care ies monede de aur.

A urma Calea Lui Bhakti nu înseamnă a fi adeptul numai a Zeităților din India. Prin Bhakti Yoga, se poate urma orice fel de Divinitate din lume. În esență, este același lucru, dar cu altă formă sau nume.

Sunt oameni ce sunt adepții Energiei Divine Feminine în formă de Natură, Planetă, Isis, Venus sau Fecioara Maria. Sunt oameni ce sunt adepții Energiei Divine Masculine în formă de Soare, Isus, Buddha, Mohamed, Ra, Zeus sau Kukulkan. Eu sunt de părere că nu contează forma Zeității alese, contează doar ce reprezintă pentru tine şi devotamentul oferit Ei. Fiecare poate alege ceea ce simte că funcționează pentru el. Hinduismul acceptă toate celelalte forme de Divinitate şi nu se opune la nici o formă de venerare a unei zeități. Același lucru nu se poate spune despre Creștinism sau Islamism, unde numai Calea lor e cea Adevărată şi toate celelalte sunt căi false. În adevărata formă pură de Bhakti Yoga, nu contează Zeitatea, contează doar iubirea şi devotamentul.

Bhakti Yoga aduce prezența Divină în conștiința şi viața umană şi, în acest fel, divinizează şi spiritualizează omul. O societate iubitoare, fericită, unită şi conectată cu Dumnezeu este necesară pentru evoluția sănătoasă a speciei umane.

© Copyright 2022 | AlexYogi.ro | All Rights Reserved