LEGUME CRUCIFERE

Printre cele mai sănătoase dintre super-alimente sunt legumele crucifere, care includ broccoli, conopidă, varză și kale. Cruciferul nu se referă la o proprietate a legumelor, ci mai degrabă la forma petalele plantelor, care cresc în formă de cruce. Bogate în fibre și antioxidanți, precum și fitonutrienți (nutrienți din plante), legume crucifere activează sistemul de dezintoxicare Nrf2 în interiorul celulelor și pornesc genele longevității.

Nrf2 este un puternic factor de proteine și transcriere capabil să protejeze fiecare organ din organism și orice tip de țesut împotriva bolilor cum ar fi cancerul, bolile de inimă, demența, leziunile pulmonare și bolile autoimune. Este unul dintre cele mai importante mecanisme de apărare celulară concepute pentru a face față oxidanților – radicalilor liberi – și stresului oxidativ produs de toxine și agenți cancerigeni. (Un radical liber este o moleculă care a pierdut un electron și încearcă să fure unul de la o altă moleculă din corp, ceea ce duce la inflamație și o serie de alte daune medicale.)

Broccoli este bogat în calciu, seleniu și zinc, printre alți nutrienți. Broccoli este, de asemenea, bogat în sulforafan, un antioxidant puternic care pornește mecanismele de dezintoxicare celulară. Acesta prezintă proprietăți anticancerigene și reglează în sus expresia genelor longevității din interiorul celulelor.

Conopida este plină de nutrienți și este bogată în fibre.

Varza și varza de Bruxelles sunt încărcate cu nutrienți. Varza de Bruxelles este bogată în acizi folici și vitaminele A si C.

Varza Collard are un conținut bogat de fitonutrienți care este sus în top. Cercetările arată că acestea pot fi cele mai eficiente dintre legumele crucifere la scăderea colesterolului și reduc riscul de cancer și boli cardiovasculare.

Bok choy, sau varza albă, este plină de nutrienți. Bok choy conține 28 de fitochimicale enorme și este bogat în vitaminele A C și K, foliat și calciu mineral. Bok choy este o sursă bună de calciu.

Kale, la fel ca spanacul și alte verdețuri care nu formează un cap, este plin cu fibre și fitonutrienți și este o sursă bună de vitamine C, K și beta-caroten, precum și calciu și magneziu. Este una dintre cele mai puternice și vibrante plante. Cu cât culoarea este mai albastră, cu atât este mai hrănitoare.

Țelina conține vitamine, în special K, și urme de minerale precum calciul și este o sursă bună de fibre.

ALTE LEGUME BOGATE ÎN FITONUTRIENȚI 

Rucola, cunoscută sub numele de “rachetă” în Europa, este o verdeață cu frunze, cu un gust picant. Conține antioxidanți și fitonutrienți care stimulează sistemul imunitar și este bogat în vitaminele A, C și K.

Spanacul este încărcat cu magneziu, beta-caroten și vitamina C și este chiar o sursă de acizi grași omega-3. La fel ca roșiile și varza de Bruxelles, spanacul furnizează acid alfa-lipoic, care este important pentru sinteza glutationului, un antioxidant crucial pentru funcția creierului.

Sfecla elvețiană (sau mangold) este una dintre cele mai nutritive legume. Este ușor de identificat prin tulpinile și venele roșii, care conțin pigmenți numiți betalaini care oferă un sprijin important antioxidant, anti-inflamator și dezintoxicant. Frunzele sfeclei conțin, de asemenea, acid siringic, un flavonoid găsit care controlează glicemia.

Salata este plină cu fitonutrienți excelenți și este recomandată să fie parte din orice fel de salată. Pentru o nutriție maximă, alegeți soiuri mai întunecate, cu frunze libere. Aproape orice fel de legume, gătite sau crude, pot fi aruncate într-o salată cu salată verde. O poți îmbracă cu ulei de măsline, oțet, lămâie și ierburi sănătoase.

Kelp, o formă de algă marină populară în Asia, în special în gătitul japonez, este bogată în calciu și o sursă excelentă de vitamina C și K, riboflavină și acid folic. De asemenea, este bogată în sodiu.

Pătrunjelul este cea mai populară plantă din lume. Pătrunjelul este bogat în vitamine și conține 533% din necesarul nostru zilnic de vitamina K și este o sursă bună de vitamina C.

Coriandru, cunoscut și sub numele de pătrunjel chinezesc, conține compuși care se leagă de metale toxice, deci este o plantă bună de inclus într-o dietă de dezintoxicare. Coriandru  promovează sănătatea digestivă, și un ceai preparat din frunze poate ajuta la refacerea stomacului.

Busuiocul este o altă plantă cu proprietăți vindecătoare care este un favorit printre bucătari. El se asortează frumos cu alte super-alimente, în special roșii. Busuiocul conține uleiuri cu proprietăți antibacteriene și poate ajuta la reducerea bacteriilor rele din intestin. Busuiocul este, de asemenea, bogat în magneziu, care promovează sănătatea inimii.

ALTE LEGUME SĂNĂTOASE

Ciupercile care sunt comestibile aduc o serie de beneficii organismului uman. Ele sunt bune surse de nutrienți și proteină. Ciupercile reglează tensiunea arterială și digestia. Ele de asemenea susțin activitatea tiroidei și a funcției sexuale.

Vinetele conțin fitonutreinti esențiali care îmbunătățesc circulația sângelui si hrănesc creierul. Ele conțin fier, calciu și alte minerale necesare corpului nostru. De asemenea au un conținut crescut de fibre care protejează tractul digestiv.

NUCI ȘI SEMINȚE

Nucile și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase și proteină, pe bază de plante. Uleiurile din nuci de cocos, nuci, migdale și semințe de in sunt, la fel ca uleiul de măsline extra virgin, surse concentrate de acizi grași omega-3 și oferă o listă lungă de beneficii pentru sănătate, de la scăderea colesterolului până la ridicarea depresiei.

Nucile  sunt superstaruri în fitonutrienti, dar și alte soiuri au talente semnificative.

Migdalele  sunt bogate în fibre.

Nucile de Brazilia  conțin seleniu, un luptător împotriva cancerului.

Caju sunt bogate în fier, zinc, și magneziu, activatori ai creierului.

Pecanele ajută la prevenirea formării plăcii pe artere.

Nucile de Macadamia conțin cele mai mono nesaturate (bune) grăsimi din orice nucă, ajutând la scăderea colesterolului.

Arahidele (alunele) sunt tehnic legume (nu sunt nuci) și sunt pline cu nutrienți, dar cel mai bine este să le eviți dacă ești alergic la ele.

Semințele sunt un alt mod de a vă crește aportul de proteine și omega-3.

Semințele de cânepă  sunt o sursă excelentă de proteine și conțin acizi grași omega-3 și omega-6 într-un raport ideal.

Semințele de chia sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași Omega-3, fier, calciu și antioxidanți. Au o aromă ușoară şi pot fi un plus bun pentru o dietă echilibrată.

Semințele de in sunt foarte bogate în nutriție, doar o porție oferă o cantitate bună de proteine, fibre și acizi grași omega-3, împreună cu mai multe vitamine și minerale importante.

Semințele de susan sunt bogate în calciu și alte minerale.

Semințele de floarea-soarelui promovează digestia sănătoasă.

Semințele de dovleac conțin liganzi care scad colesterolul și ajută digestia prin reglarea trecerii alimentelor din stomac în intestinul subțire.

Pentru a obține cea mai mare valoare nutritivă din nuci și semințe, asigură-te că le cumperi crude și înmoaie-le în apă (cu un vârf de sare roz de Himalaya) timp de 7-8 ore în întuneric. Apoi, clătește-le cu apă curată și apoi fie le deshidratezi într-un deshidrator, fie le coci în cuptor la cea mai scăzută temperatură. În forma lor brută, ele sunt foarte greu de digerat și pot provoca probleme digestive. Este esențial să le germinați în apă peste noapte și să le deshidratați pentru a obține beneficii depline de la super-nutriția lor.

FRUCTE CU ZAHĂR REDUS

Avocado este fructul cel mai sănătos și cel mai nutritiv. Oamenii antici din America știau că fructul copacului de avocado era un super-aliment care oferea o serie de beneficii. Avocado conține grăsimi mono nesaturate sănătoase, inclusiv acid oleic, care  crește absorbția nutrienților în intestin. Avocado este o sursă bună de luteină, carotinoid care previne degenerația maculară, și de acid folic, o vitamina B care previne bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Bogat în fibre cu un indice glicemic scăzut, avocado ajută la reglarea zahărului din sânge. Ele este, de asemenea, o sursă bună de antioxidant glutation.

Fructele de pădure sunt o alegere dulce mai sănătoasă. Ele conțin puțin zahăr, comparate cu celelalte fructe, şi au mulți nutrienți.

Afinele sunt vedete pentru valoarea lor fitonutrientă, care conțin pterostilbenă, care scade colesterolul și tensiunea arterială și protejează împotriva cancerului și demenței. Afinele au proprietăți antioxidante, şi sunt, de asemenea, bogate în fier, seleniu și zinc. Dacă poți găsi soiul sălbatic, i-al, valoarea lui nutritivă este chiar mai mare.

Fructele goji, cunoscute și sub numele de boabe de lup, sunt dense în nutrienți și conțin de 2 până la 4 ori proprietățile antioxidante ale afinelor, precum și toți cei nouă aminoacizi esențiali, făcându-le o întreagă sursă de proteine, cum ar fi carnea. Deși fructe de pădure goji sunt, în general, consumate crude sau preparate într-un ceai sau fierte într-o supă, în scopuri medicinale, extractele lor sunt frecvent utilizate.

Aceste prime două tipuri de fructe de pădure sunt considerate super-mâncare datorită valorii lor nutritive. Pe lângă ele se află și căpșunile, zmeura și agudele ce pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Fructele pentru salate sunt fructele ce în mod obișnuit sunt considerate legume și sunt folosite în salate. Ele sunt fructe pentru că au semințe în ele și o legumă nu are semințe în ea.

Roșia este unul din cele mai preferate alimente. Nici o salată nu pare o salată adevărată fără o roșie zemoasă în ea. Roșiile concurează cu criticile în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei substanțe cu un rol important în dezintoxicarea organismului.

Castravetele este un însoțitor bun pentru roșie în orice salată. El ne hidratează prin valoarea mare de apa pe care o deține. Este plin de vitamina A, B și C. El ajută la digestie și la eliminarea toxinelor și ameliorează durerile musculare și articulare.

Măslinele sunt o sursă foarte bună de grăsime vegetală sănătoasă, precum acidul oleic (acid gras mono nesaturat), acidul linoleic și acidul alfa-linoleic (o grăsime esențială omega-3). De asemenea ele furnizează cantități importante de zinc, cupru, calciu, fier și mangan.

Ardeiul gras este extrem de bogat in vitamina C și este o sursa de sănătate pe care o avem mereu la dispoziție. Este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. El este un aliment gustos ce poate fi mâncat atât crud cât și gătit.

ULEIURI 

Uleiul de cocos are un coeficient caloric de 863 kcal pentru o cantitate de 100g. Uleiul de cocos este o sursă bogată de grăsimi, fapt ce îl recomandă ca înlocuitor ideal al uleiului de floarea-soarelui sau de palmier. Conținutul ridicat în grăsimi saturate, în special concentrația mare de trigliceride, face din uleiul de cocos un aliment de mare ajutor pentru sănătatea ficatului, sistemului digestiv și chiar a creierului. Prin absorbția acizilor grași, corpul se bucură de multă energie prin transformarea lor în ketone (sursă de energie din grăsime).

Uleiul de măsline, pe lângă conținutul său impresionant de antioxidanți, este încărcat cu acizi grași mono nesaturați, un tip de grăsime sănătoasă care a fost legat de mai multe beneficii. Cercetările sugerează că acizii grași mono nesaturați ar putea beneficia de sănătatea inimii și pot ajuta chiar la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Uleiul de măsline extra virgin conține, de asemenea, o cantitate bună de vitamine E și K în fiecare porție. Vitamina E este un nutrient esențial care se dublează ca antioxidant, în timp ce vitamina K joacă un rol cheie în sănătatea oaselor, coagularea sângelui, sănătatea inimii și multe altele.

Uleiul de avocado este un ulei sănătos pentru inimă, bogat în acid oleic, care este o grăsime nesaturată. Conține vitamina E și, de asemenea, ajută organismul să absoarbă alte vitamine liposolubile.

Uleiul de avocado este o sursă bună de grăsimi mono nesaturate care a fost legată de reducerea colesterolului LDL şi de creșterea colesterolului HDL.

Uleiul de avocado conține atât luteină, cât și vitamina E, ambele fiind importante pentru o bună sănătate a ochilor și a pielii. Luteina, în special, este cunoscută pentru a proteja împotriva bolii maculare legate de vârstă, care poate duce la tulburări de vedere și chiar orbire.

PEȘTE 

Peștele este cea mai curată și mai sănătoasă carne disponibilă. Este plin cu acizi grași esențiali omega-3 (DHA). Peștele este o alimentație superioară pentru creier. Evită peștii din crescătorie, care sunt adesea pompați cu antibiotice și suplimente pentru a le spori creșterea, și hrăniți cu boabe de soia și cereale pe care nu le-ar mânca niciodată în sălbăticie. Soiurile sălbatice – în special peștii de apă rece, cum ar fi somonul sălbatic din Alaska, sardinele și heringul – sunt mai scăzute în toxine. Dar reține că, cu cât peștele este mai mare, cu atât este mai probabil să fie contaminat cu mercur, deci evită tonul și peștele-spadă.

Dacă ești vegan sau vegetarian, nu trebuie să mănânci pește. Deși peștele este foarte nutritiv, poți obține tot ce ai nevoie doar pe o dietă de bază de plante. Mănâncă întotdeauna ceea ce se simți potrivit pentru tine.

 ALIMENTE FERMENTATE

Fermentarea este o metodă veche de preparare a alimentelor care datează de cel puțin 8000 î.Hr., și poți găsi alimente fermentate în fiecare parte a lumii. Pe baza cultivării bacteriilor prietenoase, fermentația produce totul de la vin, bere și cidru la pâine, brânză și oțet. Alimentele fermentate oferă enzime esențiale și probiotice care repară intestinul și ajută la eliminarea de toxine din organism, inclusiv metale grele. Alimentele fermentate sunt alimente precum murăturile, varza murată și supa miso.

PREBIOTICE ȘI PROBIOTICE

Prebiotice și probiotice sunt esențiale pentru îmbunătățirea creierului digestiv. Acestea pot ajuta la inversarea efectelor utilizării antibioticelor, precum și la prevenirea deteriorării ulterioare.

Prebioticele promovează creșterea florei bune în intestin. Legumele crucifere au fost numite prebiotice deoarece conțin fibre cu care flora bună se hrănește, servind ca zăbrele pentru creșterea florei bune. Pentru a vă îmbunătăți creierul și a-l menține în stare optimă de funcționare, trebuie să consumați o mulțime de fibre vegetale și grăsimi. Fibrele accelerează mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv prin absorbția apei, care înmoaie scaunele, făcând defecarea mai ușoară.

Probioticele sunt flora sănătoasă care facilitează digestia și protejează intestinul împotriva microbilor dăunători. Luăm niște probiotice în interacțiunile noastre obișnuite cu mediul natural, fie prin inhalarea prafului care se ridică din sol în timp ce muncim în gradină, fie prin mângâierea unui câine sau a unei pisici, fie pur și simplu prin ținerea mâinii altei persoane. De fapt, există o multitudine de moduri în care aducem organisme sănătoase în organism, de la manipularea fructelor și legumelor organice până la înotul într-un lac sau într-un pârâu. Un singur gram de pământ – de mărimea unei monede mici – conține peste 40 de miliarde de bacterii probiotice. Pentru vindecarea, dezvoltarea și evoluția ta este foarte recomandat să petreci mai mult timp in aer liber.

Dacă nu simți că primești suficiente probiotice în cursul obișnuit al vieții tale, poți lua un supliment.

CONDIMENTE

Curcuma (Turmeric) este un condiment încărcat cu beneficii pentru sănătate. Un ingredient cheie în curry, curcuma este important pentru dezintoxicarea și repararea creierului, și este un extrem de puternic anti-inflamator, antioxidant, anti-bacterian și anti-microbian. Beneficiile pentru sănătate sunt optimizate atunci când este gătită, dar poate fi, de asemenea, combinată cu piper negru și luată ca supliment alimentar.

Derivată din rădăcina plantei Curcuma Longa, curcuma este cunoscuta pentru a spori dorința sexuală și a fost folosită în mod tradițional în ritualurile de căsătorie în India și Tamil. Curcuma are o aromă pământoasă, puternică și, atunci când este uscată, o culoare galben-portocalie profundă care sugerează o legătură cu puterea dătătoare de viață a soarelui.

Curcumina este ingredientul activ din curcuma, și puterile ei includ prevenirea cancerului, reducerea radicalelor liberi, și suport pentru inima, ficat, și sistemul gastro-intestinal. Curcumina ajută, de asemenea, la scăderea colesterolului. Cunoscută pentru a trata infecțiile și pentru a reduce flora dăunătoare din stomac și de pe piele, curcumina activează genele care creează BDNF (factorul neurotrofic derivat din creier) și glutation, antioxidanți puternici produși de creier. De asemenea, activează gena SIRT1, așa-numita genă a longevității. Când curcumina este luată ca un supliment, doza standard este de un gram pe zi.

Sarea de Himalaya este o sare plină de minerale. Pe lângă sodiu deține magneziu, potasiu și calciu.

Piperul negru este un condiment clasic și sănătos ce ar trebui să facă parte din orice fel de dietă. El are diverse beneficii pentru sănătate datorită unui compus numit piperină, care are proprietăți anti-inflamatoare, antibacteriene și de stimulare ale funcției creierului.

Scorțișoara este condiment cu o aromă plăcută și cu multe beneficii pentru sănătate. Indienii considerau scorțișoara un leac universal și un afrodiziac, dar și un energizant și fortifiant al sistemului circulator. În tratamentele tradiționale Ayurvedice, din cultura veche indiană, scorțișoara era deseori folosită pentru tratarea diabetului.

SUPLIMENTE NUTRITIVE

Schimbarea obiceiurilor alimentare este o parte esențială în procesul de vindecare, dezvoltare și evoluție. Dar poate fi dificil să urmezi toate recomandările dietetice, mai ales în perioadele din an în care produsele proaspete, cultivate local, nu sunt disponibile în zona ta. Suplimentele nutritive te pot ajuta să ajungi pe calea rapidă spre dezintoxicare, precum și să îți repari intestinul și să menții o dietă prietenoasă creierului.

Aici, vom revizui suplimentele și rolul pe care îl pot avea în dieta de zi cu zi. Aceste suplimente afectează creierul-digestiv în moduri diferite, dar toate acestea joacă un rol în modul în care creierul și organele se repară și se regenerează. Asigură-te să verifici cu un specialist în sănătate înainte de a lua orice supliment, și să asculți de corpul tău. Există o doză potrivită pentru fiecare persoană, și este ușor diferit pentru toată lumea, chiar poate diferi și în funcție de anotimp. Acordă o atenție deosebită modului în care te simți și învăță mesajele subtile ale corpului tău.

DHA, acidul docosahexaenoic, este un acid gras omega-3 care este extrem de important pentru sănătatea creierului; de fapt, reprezintă 40% din creier. Laptele matern este compus din aproape 50% DHA. DHA lucrează îndeaproape cu un alt acid gras omega-3, EPA, acid eicosapentaenoic. Ambele se găsesc în pește, nuci, semințe și anumite uleiuri. Deoarece organismul nu face DHA-EPA, este recomandat să iei 3 grame zilnic ca ulei de pește sau un derivat de alge.

ALA, acid alfa-lipoic, se găsește în fiecare celulă din organism și joacă un rol important în detoxifiere. ALA poate traversa bariera sânge – creier. Așa ajută la eliberarea toxinelor din creier. Într-un proces cunoscut sub numele de chelatizare, ALA se leagă de metale grele, astfel încât acestea pot fi excretate prin ficat, rinichi, și piele. ALA sprijină, de asemenea, capacitatea ficatului de a elimina toxinele în timpul detoxifierii.

Curcuma, un condiment identificat ca un super-aliment, crește nivelul de SOD, sau superoxid dismutaza, și glutation – 2 antioxidanți importanți pentru funcționarea creierului. Doza este de un gram pe zi de curcumina, ingredientul activ din curcuma, sub formă de comprimate, sau jumătate din această sumă dacă luate într-o formă lipozomale.

Trans-resveratrol, un compus găsit în vinul roșu, în pielea strugurilor roșii și în  anumite fructe de pădure, pornește genele longevității și declanșează producția de antioxidanți. Resveratrol, de asemenea, stimulează SOD și glutation, super antioxidanți ai creierului.

Pterostilbene, găsit în afine și struguri, reduce colesterolul, glucoza și tensiunea arterială. Lucrând împreună, pterostilbene și trans-resveratrol previn cancerul, bolile de inimă, diabetul zaharat și alte boli.

Trans-resveratrolul funcționează în amonte (creşte), reglând genele care activează apoptoza – moartea celulară programată sau sinuciderea celulelor – în timp ce ptrostilbenul funcționează în aval (descreşte), oprind genele care permit celulelor canceroase să crească și să prolifereze.

Vitamina B12 este esențială pentru detoxifierea ficatului și pentru repararea stratului de mielină din jurul neuronilor. De asemenea, este necesară pentru păstrarea integrității ADN-ului, pentru reproducerea celulelor și pentru producerea de neurotransmițători.

Vitamina C este esențială pentru toate procesele de detoxifiere. Ia un gram zilnic.

Vitamina D3 este forma de vitamina D pe care organismul o produce atunci când este expusă la lumina soarelui. Dar chiar dacă petreci mult timp în aer liber, este puțin probabil să obții suficientă vitamina D3. Peștele și uleiurile din ficat de pește sunt aproape singurele surse alimentare de vitamina D3, deși gălbenușurile de ou și brânza conțin cantități mici.

S-acetil glutation (A-GSH) este prima formă cu adevărat bio-disponibilă de glutation, care curată radicalii liberi. Protejează ADN-ul de daune și este crucial pentru metabolismul energetic și funcția mitocondrială optimă. De asemenea, sprijină detoxifierea ficatului, plămânilor, rinichilor și a altor organe.

Uleiul de cocos, deși nu este un supliment nutritiv, este combustibil pentru creier. Este o trigliceridă cu lanț mediu, ceea ce înseamnă că trece prin peretele intestinal fără a provoca o creștere de insulină și intră în mitocondriile din interiorul celulelor. Ia 2 linguri zilnic – o lingură dimineața și o lingură după-amiaza sau noaptea. De asemenea, poți adăuga ulei de nucă de cocos în supă sau ceai.

Acum știm care sunt cele mai bune ingrediente și suplimente nutritive pe care să le avem în dieta noastră. Pe lângă super-alimentele prezentate îți recomand să mănânci ouă din găini crescute la păşune, fasole, linte, năut și quinoa (care are o proteină completă), ceapă și usturoi pentru aromatizare. Fructele sunt sănătoase dacă sunt mâncate cu moderație, în special cele cu conținut mai mare de zahăr. Fructoza din fructe este foarte dăunătoare ficatului.

Îți recomand să bei sucuri și smoothiuri verzi naturale (făcute de tine), apă de cocos neîndulcită și lapte de cocos neîndulcit și lapte de migdale neîndulcit, care sunt foarte nutritive și gustoase. Nu bea sucuri de fructe (chiar făcute de tine) pentru că sunt apă zaharoasă și îți vor afecta ficatul.

Printr-o dietă permanentă cu aceste super ingrediente vei obține un corp super sănătos și energic, care îți va face experiența ca ființă umană mult mai distractivă și mai diversă decât înainte. Vei putea să simțiți și să faceți lucruri uimitoare. Bucură-te de ea!

© Copyright 2022 | AlexYogi.ro | All Rights Reserved