ALIMENTAŢIA ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ

Primul pas pentru a avea o viață sănătoasă este adoptarea unei diete sănătoase. O nevoie de bază a omului este hrănirea corpului pentru supraviețuire. Corpul uman necesită absorbirea unor anumite substanțe ce sunt benefice pentru dezvoltare, şi necesită evitarea unor anumite substanțe ce sunt toxice şi dăunătoare organismului.

Putem vedea corpul ca fiind o fabrică de produs energie. Alimentația este ceea ce construiește fabrica și ceea ce o pune în mișcare pentru a produce acea energie. Alimentele sunt văzute ca niște materiale de construcție de bază a corpului. De asemenea, ele mai sunt văzute și ca niște factori esențiali în procesul de producere a energiei bioelectrice în corp.

În natură avem tot felul de alimente, unele foarte benefice și altele foarte dăunătoare. Este responsabilitatea fiecăruia de a alege cele mai bune alimente pentru a le introduce în corpul său. Așa putem să alegem între a avea o casă frumoasă, luminoasă și rezistentă, și a avea o casă urâtă, degradată și putredă.

Marea problemă la noi în societate este faptul că noi nu avem o educație sănătoasă despre alimentație. Din această cauză, majoritatea oamenilor consumă multe alimente toxice ce le dăunează grav sănătatea. În acest fel, mulți ajung să aibă tot felul de boli, să se îngrașe, să îmbătrânească și să se degradeze mai repede decât ar trebui.

Alimentația societății este dirijată de industria alimentară ce are ca scop profitul monetar. Industria alimentară dorește să își vândă cât mai multe produse și pentru a realiza acest lucru folosește tot felul de substanțe ce produc dependență. Aceste substanțe sunt de obicei foarte toxice organismului. Unele exemple de aceste substanțe toxice care produc dependență sunt: zahărul, glutenul, uleiul de floarea-soarelui și diferite substanțe fabricate.

Prin multe reclame la televizor și la radio, industria alimentară recomandă multe substanțe și multe alimente care sunt foarte gustoase, dar în același timp sunt foarte toxice. Aceste substanțe nu aduc nici un beneficiu organismului și, chiar mai mult de atât, îl determină să consume foarte multă energie pentru ale elibera din corp. Prin această alimentație toxică, corpul nu primește ce are nevoie și se golește de rezervele de nutriție pe care le are.

Se poate vedea clar diferența dintre un om ce are o dietă sănătoasă și un om ce are o dietă toxică. Acel om, cu dieta sănătoasă, se vede cum are o față curată, sănătoasă și care radiază de energie. Iar acel om, cu o dietă toxică, se vede că este obosit și că fața lui arată îmbătrânită și întunecată. De asemenea, se poate vedea cum starea de spirit și energia omului cu o dietă sănătoasă sunt foarte înalte, iar starea de spirit și energia omului cu o dietă toxică sunt foarte joase.

Acei oameni ce au o dietă excesivă în carbohidrați, ce conține multe produse cu zahăr şi cereale rafinate, vor dezvolta o problemă cu greutatea, iar din ei vor suferi de diabet de tip 2. Cei care au o viață inactivă fizic vor fi cei mai afectați.

Corpul se poate alimenta din trei surse primare de alimentație. Aceste surse se numesc Macro Nutrienți și sunt 1) Grăsimile, 2) Proteinele și 3) Carbohidrații.

Corpul folosește acești trei macro nutrienți pentru a construi și reconstrui părți din corp și pentru a produce energie din ele. Grăsimile sunt folosite, în principal, pentru organe, pentru învelișuri de celule și pentru hormoni. Proteinele sunt folosite, în principal, pentru mușchi, păr și piele. Carbohidrații sunt folosiți ca sursă de energie pe moment, sau sunt depozitați în mușchi în formă de energie gata de a fi folosită în caz că este nevoie, sau sunt depozitați în celulele de grăsime atunci când mușchii sunt plini și nu este nevoie de a consuma energie.

Corpul poate folosi două surse primare pentru a crea energie. Primul și cel mai întâlnit în societate este utilizarea glucozei (carbohidrați) și a proteinei pentru a produce energie în corp. Al doilea mod este de a utiliza grăsimile pentru a produce energie. Arderea grăsimilor este mult mai curată și mai benefică corpului. Prin folosirea grăsimilor ca sursă primară de energie, corpul se bucură de o mai mare energie și relaxare și rămâne mai mult timp tânăr și puternic. Prin arderea glucozei ca sursă primară de energie, corpul ajunge să fie epuizat și îmbătrânit de produșii dăunători în urma acestei arderi. Acești produși dăunători se numesc radicali liberi și au efectul de a oxida sau rugini biologic organismul. În acest fel, omul ajunge să îmbătrânească mai rapid și să se simtă mai tot timpul obosit și flămând. El mereu va avea nevoie de mâncare pentru a simții energie în corp. Această energie pe glucoză durează foarte puțin, iar energia pe grăsimi durează mai mult timp și face să dispară senzația de foame.

Poți citi mai multe în secțiunea Dietă din bara de meniu la articolul despre Dieta Ketogenică. Acolo vei putea găsi mai multe informații despre funcționarea corpului pe grăsimi comparată cu funcționarea corpului pe glucoză (carbohidrați).

În principiu, pentru a avea o dietă și o viață sănătoasă, este nevoie de a consuma mai multe grăsimi sănătoase, proteine în moderație și surse sănătoase de carbohidrați reduși.

Alimentele recomandate sunt grăsimi sănătoase în formă de: ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de avocado, nuci, semințe, ouă, brânză, măsline, avocado și pește gras. Proteine se pot obține din ouă, brânză, pește, nuci, semințe, soia și leguminoase (fasole, linte, năut și păstăi). Corpul nu are nevoie de a se alimenta cu carbohidrați. El își poate produce singur carbohidrații de care are nevoie din grăsimi sau din proteine. Nu există așa numiții carbohidrați esențiali, așa cum există așa numitele grăsimi esențiale sau așa numiții aminoacizi (componente primare ale proteinelor) esențiali. Însă, avem nevoie să mâncăm carbohidrați în formă de legume sănătoase cu carbohidrați reduși pentru că ne oferă o varietate mare de nutriție în formă de phytonutrienți, vitamine și minerale. Aceștia se numesc Micro Nutrienți și servesc un rol important în a ajuta corpul de a se construi și a se repara, și de a produce energia necesară pentru fiecare zi. Aceste legume sunt legumele crucifere cum ar fi broccoli, conopida și varza printre altele, și verdețurile cum ar fi salata, spanacul, pătrunjelul, mărarul, etc. De asemenea sunt recomandate și ciupercile, ardeii și alte legume sănătoase.

Nu e un lucru ușor să poți face trecerea la o alimentație sănătoasă. Datorită faptului că suntem învățați de mici cu aceste alimente gustoase și nesănătoase, vom avea ceva greutăți în a renunța total la ele. Va trebui să trecem peste această dependență creată din copilărie și de asemenea va trebui să trecem peste presiunea socială de a le mânca. Va fi destul de dificil de a menține o dietă sănătoasă fiind înconjurat de alții ce au o dietă gustoasă și nesănătoasă. Va depinde de fiecare din noi de cât de mult își dorește să obțină o viață cât mai sănătoasă folosind o dietă sănătoasă. Cu timpul și cu perseverență se va reuși. Este posibil să mai fie și niște abateri de la dieta sănătoasă aleasă, dar important este să continui și să fii perseverent și așa vei obține ceea ce îți dorești.

Eu sper că ai înțeles că dieta este foarte importantă în dezvoltarea ta în viață și îți doresc mult succes în orice alegi să faci de-acum înainte.

© Copyright 2022 | AlexYogi.ro | All Rights Reserved